Ervaringen

Steeds meer nabestaanden zoeken naar een persoonlijke invulling van de uitvaart. Muziek speelt een belangrijke rol in de persoonlijke invulling van een uitvaart. In mijn werk merk ik dat nabestaanden vaak zoeken naar de juiste vorm om recht doen aan de wensen van de overledene, vooral als het gaat om geestelijke liederen of andere religieuze muziek. Instrument van Vrede biedt hierbij op deskundige en betrokken wijze ondersteuning. In goede afstemming met zowel de familie als voorganger is er in korte tijd een goed muziekaanbod samengesteld. Ik heb in verschillende omstandigheden ervaren dat de muziek die deze muzikanten maken direct het hart raakt. Reacties o.a.; ‘Prachtige muziek!  –  ‘Indrukwekkend’ –  ‘Puur!’ –  Precies wat we wilden’. Van harte aanbevolen!

Marry Schuurman

Geestelijk verzorger Zwolle

Net na het overlijden van mijn moeder ontmoetten wij Kim Schutte, van Instrument van Vrede. Zij werd ons aangeraden door uitvaartverzorgster Sandra Dijkstra van Monuta en kwam bij ons thuis voor een oriënterend gesprek tijdens de voorbereidingen van de uitvaart. We vertelden Kim dat we enorm twijfelden hoe we de uitvaart vorm zouden gaan geven, de muziek, de volgorde, geen live muziek, wel live muziek, maar hoe dan? Kim heeft ons hier op een zeer liefdevolle, geduldige, warme en persoonlijk manier mee geholpen. In het begin waren we nog terughoudend, want zou het niet allemaal veel te ingewikkeld worden, en uiteraard gingen onze emoties aan tafel ook alle kanten op. Toen Kim ons een stukje van haar muziek liet horen om ons een idee te geven hoe het zou kunnen klinken raakte dit ons direct zo enorm dat we alle 3 meteen overstag waren en was er geen enkele twijfel meer voor ons dat Instrument van Vrede de muziek zou verzorgen.

In de korte de periode naar de uitvaart toe is Kim diverse keren bij ons thuis geweest en heeft samen met mijn vader de muziekstukken besproken die mijn moeder zelf had uitgekozen voor haar uitvaart. Deze gesprekken heeft mijn vader als zeer waardevol ervaren. Mijn vader is een enorme muziekliefhebber en het met name vorm kunnen geven van dit stukje voor de uitvaart samen met Kim heeft hem veel steun en troost gegeven. Kim heeft zelfs nog tijd genomen om van te voren samen met mijn 2 jonge kinderen het liedje te repeteren dat zij onder begeleiding van piano hebben gezongen tijdens de uitvaart.
De uitvaart vond plaats in kasteel Cannenburgh, een prachtig kasteel waar de stukken op viool, cello en piano in de sfeervolle intieme ruimte prachtig tot hun recht kwamen. Van binnenkomst tot de uitgeleide van mijn moeder door de erehaag over de brug van het kasteel hebben Kim, Renske en Cor met hun prachtige muziek de uitvaart vormgegeven.
Naderhand is er ook nog tijdens de condoleance in het koetshuis gespeeld en hebben wij bijzonder veel complimenten en positieve reacties ontvangen over de prachtige muziek. Wij zijn ongelooflijk blij dat wij de keuze hebben gemaakt voor de muzikanten van Instrument van Vrede en kijken met een warm gevoel terug op de uitvaart van mijn moeder.

Marieke Tiel-Vaassen

Plotseling, van het ene op het andere moment stond mijn leven op zijn kop. Mijn lieve partner was niet meer. Geheel onverwacht. Nooit hadden we nagedacht over afscheid nemen. Laat staan bedenken welke afscheidsmuziek mooi zou zijn tijdens de afscheidsdienst en de ter aardestelling.

Hoe fijn is het dan dat Kim er was en op een bescheiden maar o zo mooie manier haar hulp aanbood. Meedacht wat mooi zou zijn. Mij deze zorg uit handen nam. Kim heeft een prachtige invulling gegeven met haar vioolspel tijdens de dienst en op de begraafplaats. Tot op de dag van vandaag ben ik Kim dankbaar dat zij haar instrument van vrede heeft gebracht.

Esther

Vanaf het moment dat ik met u telefonisch in gesprek ben gekomen, voelde het direct goed. Na een uur bij mij thuis te zijn geweest met uw viool, zonder iets gehoord te hebben, had ik meteen het vertrouwen, dat met deze muziek het een waardig afscheid zou worden voor mijn man! Ik heb het als prettig ervaren dat U zelf muzikanten bij elkaar hebt gezocht naar wensen van mij. Jullie samen hebben prachtig gespeeld tijdens de afscheidsdienst. Dit hebben we van vele mensen te horen gekregen. Door deze muziek werd de dienst zo bijzonder en emotioneel. Het was geheel naar mijn wens. Mijn complimenten!

Diana Grolleman

De muziek haalde herinneringen op bij mijn vader wat hem blij maakte en tegelijkertijd erg emotioneerde. Het waren zeer intieme momenten die ik erg koester. Het mooie was dat je in overleg met mijn vader en moeder nummers speelde die ze kenden, waardoor het heel persoonlijk werd. Maar ook jouw eigen inbreng van muziek was passend. Daarnaast bood je een luisterend oor, wat heel prettig was voor mijn vader. Hij werd volledig door je gezien en gehoord.

Heel bijzonder en intens was ook het moment waarop je gespeeld hebt toen mijn vader overleden was en vlak voordat de kist dichtging. In een bijna filmische setting bij ons thuis, met kaarslicht en zijn gezin om zich heen heb je een aantal nummers gespeeld die je eerder voor hem gespeeld had.
Tot slot heb je gespeeld in de kapel waar de afscheidsdienst gehouden werd. Het was bijna sprookjesachtig en jouw vioolspel was daar een prachtig onderdeel van. Dit maakte de cirkel rond.

Imke

Dat je muziek mij kon ontroeren dat wist ik al uit de vele malen dat ik mocht genieten van je vioolspel in de kerk, maar tijdens de begrafenis die ik onlangs bijwoonde, gebeurde er veel meer dan dat. Je bespeelt je viool zo met gevoel en vanuit je hart, dat kwam rechtstreeks mijn hart binnen. Het verwarmde me en gaf veel troost. Het was zo liefdevol voor de mensen om je heen. Het maakte deze verdrietige afscheidsdienst extra waardevol. Je prachtige vioolspel wordt zo gevoed door wie jij als mens bent; het is een gave om mensen zo te kunnen troosten en bemoedigen met je muziek. Prachtig!

Heidi

De muzikale bijdrage van Cor van Leeuwen en Kim Schutte was een liefdevolle vervolmaking van de afscheidsdienst van onze moeder. De voorbereiding en uitvoering verliep vlekkeloos en zowel Cor als Kim zijn warme en bescheiden mensen met fenomenale muzikale kwaliteiten. We kregen er later zoveel positieve reacties over!

Gerrie en Corrianne Keegstra